HELP……….. Fitnesstrainers een uitstervend ras?

Alle fitnesstrainers de deur uit… … Fitnesstrainers sterven uit

En zo zien wij het bij ons op de club Plaza Sportiva waar ik ook werk als productmanager. We “ruilen” onze fitnesstrainers in. Er vindt op dit moment een verschuiving plaats in de branche.
De nichemarkt zoals CrossFit, personal trainingstudios, yogastudios en alle gerelateerde bedrijven worden alleen maar groter. Het online e-coaching zoals personalbody plan groeit ook steeds meer.
De vraag voor kwaliteittrainers is hoog en het aanbod van fitnesstrainers ook groot. Maar de kwaliteit is in mijn ogen niet voldoende. Idem geldt voor de personal trainer. Zie mijn vorige   Blog . Toch wil 80% van de cursisten personal trainer worden. (Dat belooft wat….)

Gym-Cartoon
Als je een papiertje met Fit A,B of personal trainer hebt gekregen zegt dat nog helemaal niets. De weg naar een goede trainer is lang en heeft geen einddatum. Ik ben nog dagelijks aan het leren.
Een goede trainer is nooit uitgeleerd en blijft altijd zoeken naar verschillende mogelijkheden. Dat kan door workshops/opleidingen/congressen te volgen in binnen- en buitenland. Brainstormen met andere collega’s. Google (tot op zekere hoogte). Dat is juist het mooie aan dit vak.
En hoe meer inhoud je weet over het vak hoe beter??

Maar als je naar de consument kijkt wordt de kloof tussen sporter en niet sporter alleen maar groter net zoals aan de andere kant van de oceaan. Daar schijnt het percentage obesitas al hoger te liggen dan de zwaarlijvigen…

Voor de meeste trainers en fanatieke sporters (meer dan 3x pw sporten) is het logisch dat je beweegt /sport en relatief gezond eet.

En van de overige groep is het echt niet 100% die niet wil of geen zin heeft of het niet weet.
Want hoeveel mensen hebben tegenwoordig niets steeds een goed voornemen om meer te bewegen en gezonder te eten. Ik heb geen exacte maar naar inschatting dat is toch meer dan gedacht.
“Probleem is deels educatie maar vooral de motivatie” En dan de motivatie om het vol te blijven houden.

600xNxhoe-lang-duurt-gedragsverandering-einstein.jpg.pagespeed.ic.BpqjyEPBA2

Men weet wel dat een wortel en komkommer gezonder is dan chips of frisdrank.
Maar waarom eet men dan toch het verkeerde.
Het draait niet alleen maar om de 3 trainingen in de week. Want er blijft dan nog 165 uren over id week. En als je dan 56 uren slaapt(8uur per dag) dan blijven er nog 112 uren over. En daar gaat het vaak mis.
We zitten in de motivatiebusiness en niet meer in de fitnessbusiness. Fitness is niet meer belangrijkste voor ons.
Maar het gaat er om hoe we mensen aanzetten tot bewegen en dat ook blijven volhouden met de benodigde educatie die hiervoor nodig is.

Het is in het algemeen zo makkelijk om te roepen dat iedereen wel 7 uren in de week kan vinden om te sporten en daarom heen je voeding en leefstijl moet aanpassen. Als het daadwerkelijk zo makkelijk was dan was iedereen wel fit en gezond.

Op instagram , youtube en facebook zie je allerlei filmpjes, quotes, foto’s voor motivatie, kennis en inhoud.
Ik geloof er niet in dat je daarmee de inactieve mensen stimuleert. Een online preek dat je het “ gewoon” moet doen en het niet makkelijk is en je er daarover heen moet zetten. Maar net zoals elk lichaam anders reageert op een fysieke prikkel is dat ook zo met de motivatie.
Bij de ene werkt het schelden en politieagent spelen maar bij de andere juist averechts. Pas daarom je coaching ook aan per persoon. Ik doe zelf met mijn klanten een persoonlijkheidstest “herken je kleur” Dat geef je als coach al zoveel informatie.

PC-trans-Effectief-GV01

Wij zijn een commerciele fitnessclub waarbij we in een ander segment bevinden dan de BasicFit en Fit for Free clubs.
Die budget clubs zijn goed voor mensen die goedkoop willen sporten en zelfstandig (denken te kunnen) trainen. Daarom is het belangrijk om je te profileren en anders te zijn dan de rest. Alleen Online coachen super leuk maar ik hou van persoonlijk contact. Interactie van mens tot mens. Dat is toch juist het mooiste…

Wij als Plaza Sportiva bedienen nog steeds de massa en ondanks alles komen onze leden totaal meer dan 19.000 per maand onze club bezoeken. De focus ligt niet op het beste trainingsschema, oefening of dat je heel goed geholpen wordt tijdens je bezoek. Maar de focus ligt op de uren die buiten de club plaatsvinden. Hoe zorg je er als club voor dat je je leden helpt om de motivatie te houden om te komen en om in je leefstijl ook een aantal zaken aan te passen die nodig zijn. Want hoe dan ook je sport niet voor niets. Iedereen heeft een fysieke doelstelling met elk een ander motief
Maar dit stuk gaat niet over ons maar wel over de fitnesstrainers.

Duurzame inzetbaarheid en gedragsverandering. Steeds meer begrippen die op de agenda komen van mening bedrijf.
Aangezien de reguliere trainer/personal trainer in het reguliere onderwijs niet echt de juiste kennis krijgt gaan we het elders zoeken. Al jaren roept de fitnessbranche dat hospitality belangrijk wordt. Maar nog steeds worden er trainers aangenomen die alleen maar iets weten over trainingsschema’s en oefeningen.
Onze trainers houden zich niet alleen met leden op de club bezig maar ook daarbuiten. We coachen zelfs leden die niet bij onze locatie sporten maar lekker zelfstandig bij Fit for Free of Basic Fit met een light lidmaatschap.

care-for-FB-quote

Het gaat niet alleen om de oefening maar vooral om het coachen binnen en buiten de       club. Wat doe jij als trainer? Ben jij de trainer die alleen trainer op de club is of doe je meer dan dat?

Ik denk dat de huidige fitnesstrainers die “alles” weet een uitstervend beroep is. Ik denk dat het tijd is dat er meer trainers zich gaan specialiseren op bepaalde gebieden. Dat kan zijn Obesitas, Diabetes, Sport specifiek, Niet aangeboren hersenletsel, Functional training, CrossFit, gedragsverandering, voeding.

Een tip voor de trainer: Zorg dat je specialist in iets van je vakgebied gaat worden. Stel je kwetsbaar op want je weet niet alles. Het mag ook want je kunt ook niet alles weten. Verwijs klanten door naar de specialist.

Een tip voor de consument: Zorg dat je een pad kiest wat het beste bij je past. Een drillinstructeur is wel leuk voor even. Maar wat ga je doen op de lange termijn.?
Het gaat niet alleen maar om het sporten zelf. Maar ga op zoek naar een coach die je helpt en die je leert waarom je iets wel of juist niet moet doen.

Marco Nijland

By | 2016-10-26T21:49:06+00:00 oktober 25th, 2016|blog|0 Comments

Leave A Comment